TL- en spaarlampen bevatten een kleine hoeveelheid kwik. Wanneer een brandende lamp breekt, komt er kwikdamp vrij in de woning. Bij een niet brandende lamp verspreidt kwik zich voornamelijk onder de vorm van druppeltjes. Deze druppeltjes verdampen geleidelijk bij kamertemperatuur. Daardoor is het mogelijk dat de bewoners tijdelijk kwikdamp inademen. Kwik is een giftige stof, zelfs bij een lage dosis. Voor volwassenen is er een zeer beperkt risico wanneer ze blootstaan aan deze hoeveelheid kwik. Kinderen zijn kleiner en bevinden zich dus dichter bij de vloer en vangen de kwikdampen dan ook sneller op. Hierdoor is er voor hun een verhoogd risico.
Als TL- of spaarlamp breekt, neem je best enkele voorzorgsmaatregelen:
- Panikeer niet! Ook al is kwikdamp ook giftig in lage hoeveelheden, paniek blijft een slechte raadgever. Overloop rustig de volgende stappen en alles komt in orde.
- Hou andere personen en dieren uit de kamer totdat alles is opgeruimd.
- Wees voorzichtig en snij jezelf niet aan de glasscherven. Doe snijbestendige handschoenen aan als je die hebt.
- Is de lamp gebroken in de armatuur? Doe eerst het licht uit om het risico op een elektrische schok te vermijden.
- Verzamel alle scherven van de lamp en veeg ze op. Doe alles in een gesloten recipiënt of dubbele plastic zak.
- Gebruik een wegwerpdoekje of plakband om de kleine stukjes en het stof te verwijderen.
- Gebruik alleen een stofzuiger als het niet anders kan, zoals bijvoorbeeld bij een tapijt. Gooi de stofzuigerzak hierna meteen weg.
- Stop alles wat in contact geweest is met het kwik (handschoenen, schoonmaakmaterialen) in een afgesloten recipiënt of een dubbele plastic zak.
- Hou de (zak met) scherven niet binnenshuis. Leg ze buiten op een veilige plaats totdat je ze op de correcte manier kunt verwerken.
- Ventileer de ruimte gedurende enkele uren.
- Was je handen met water en zeep als alles is opgeruimd.
- Breng de kapotte lamp (gratis!) naar het containerpark of een winkel waar je lampen kunt kopen. Daar worden ze verder verwerkt. Steek de lampen zeker niet in een vuilzak of in de glasbol! Op de website van Recupel vind je een overzicht van inzamelpunten.
- Overweeg zeker om de kapotte lamp te vervangen door een LED lamp. Dit is een veiliger alternatief dat ook nog eens minder energie verbruikt.
Bron: antigifcentrum
Lees ook: