GEOTHERMIE
Een van de meest energiezuinige warmtepompsystemen is wanneer ze wordt toegepast met geothermie. Bij een geothermische warmtepomp wordt de warmte niet uit de lucht gehaald, maar uit de bodem of het grondwater. Dit is een veel stabielere warmtebron. De buitenlucht varieert namelijk doorheen de seizoenen terwijl de aardwarmte vanaf 5 tot 150m diepte vrijwel ongewijzigd blijft gedurende het hele jaar. Daarom haalt een warmtepomp met geothermie een veel hoger rendement dan andere warmtepompsystemen. Het systeem is ideaal voor lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming en kan tegelijk uw sanitair water verwarmen. Een geothermische warmtepomp laat u ook toe om in de zomer passief te koelen, wat het E-peil van uw huis ten goede komt en bijna geen elektrische energie kost.
Geothermie kan op verschillende manieren benut worden, afhankelijk van uw eisen en de mogelijkheden van de locatie. De prijs is afhankelijk van het type systeem, de warmtebehoefte van uw woning, de boring, en de warmtegeleidbaarheid van de ondergrond.
Wilt u een gedetailleerde offerte? Vul dit formulier in en maak een vrijblijvende afspraak met één van onze energie-experts.
Verticaal captatienet:
Aan de hand van putboringen tussen 50 en 150m diepte worden er één of meerdere gesloten circuits in de grond geplaatst. De koelvloeistof in het circuit neemt de warmte van de aarde op en geeft deze af aan de warmtepomp.
- zeer hoog rendement
- aantrekkelijke terugverdientijd
- weinig oppervlakte nodig
- mogelijkheid tot passieve koeling
- verlaagt het E-peil
- weinig tot geen onderhoud
- fluisterstil
- zeer lange levensduur van meer dan 70 jaar
- iets grotere investering dan een lucht-water warmtepomp
Horizontaal captatienet:
Het gesloten circuit ligt 20 cm onder de vorstgrens. Voor Belgie is dit meestal op een diepte van 0,8 tot 1,5m. De koelvloeistof in het circuit neemt de warmte van de aarde op en geeft deze af aan de warmtepomp. Zon en regen verhogen de warmtecapaciteit van de grond en dus ook het rendement. Op basis van het type ondergrond wordt de nodige oppervlakte berekend. Vroeger werd 2 tot 2,5 keer de te verwarmen vloeroppervlakte van de woning gebruikt als vuistregel. Tegenwoordig is een meer gedetailleerde studie nodig.
- hoog rendement
- aantrekkelijke terugverdientijd
- investering is goedkoper dan putboringen
- mogelijkheid tot passieve koeling
- verlaagt het E-peil
- weinig tot geen onderhoud
- fluisterstil
- zeer lange levensduur van ongeveer 70 jaar
- veel plaats nodig in de tuin
- verzakkingen mogelijk
- bebouwing en sterke begroeiing boven het captatienet verlagen het rendement en worden afgeraden
Grondwater / oppervlakte water:
We kunnen ook grondwater gebruiken als warmtebron. Bij deze toepassing moeten we minimaal 2 putten boren: één om water op te pompen en één om het water terug in de grondlaag te brengen.
Er moet voldoende grondwater aanwezig zijn in de ondergrond en op een goed bereikbare diepte, anders is dit systeem niet toepasbaar (voor een 50 kW warmtepomp is ca 10-12 m³water/h nodig) . Verder moet de waterkwaliteit worden gecontroleerd op chemische samenstelling.
- zeer hoog rendement
- aantrekkelijke terugverdientijd
- weinig oppervlakte nodig
- mogelijkheid tot passieve koeling
- verlaagt het E-peil
- gemakkelijk schaalbaar
- fluisterstil
- grote investering
- vergunning nodig voor de boringen en waterverbruik
- meer onderhoud
- waterkwaliteit is momentopname en kan in de tijd teruglopen (bijv. als gevolg van landbouw activiteiten, industrie, waterwinning, rivierstanden,…).
Subsidies geothermische warmtepomp
Deze premie is geldig voor woningen, wooneenheden of woongebouwen in het Vlaamse gewest
- die uiterlijk voor 2014 werden aangesloten op het elektriciteitsdistributienet.
- of die vanaf 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet en waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar voor de datum van de eindfactuur werd verleend, die voldoen aan de EPB-eisen die erop van toepassing zijn en waarvoor de EPB-aangifte tijdig is ingediend.
De Mijn VerbouwPremie voorziet premies voor bewoners uit zowel lagere als midden-inkomensgroepen die de energiezuinigheid van hun woning willen verbeteren.
- De basispremie voor een geothermische warmtepomp varieert: van 4000 tot 6400 euro.
Vanaf 1 juli 2017 moet de aannemer die de warmtepomp plaatst een RESCert certificaat van bekwaamheid hebben om in aanmerking te komen voor subsidies! Intellisol behaalde dit certificaat in 2016.
Meer informatie over subsidies van warmtepompen vind je op de website van ‘Mijn Verbouwpremie’.
Geothermie bij Intellisol:
We maken zelf ook gebruik van geothermische warmtepompen om het Energiecentrum voor bouw en renovatie te verwarmen en te koelen. Rond het gebouw bevinden zich 28 verticale boringen van 110 meter diep. Samen goed voor bijna 3000 meter leidingen in de ondergrond.
De initiële investering is wel groter, maar de terugverdientijd zit tussen de 8 à 10 jaar ten opzichte van een verwarmingsinstallatie op gas of mazout. Op 25 jaar zullen we met geothermie tussen 500,000 en 700,000 liter mazout of kubieke meter gas uitsparen om ons gebouw te verwarmen! En de koeling pakken we lekker mee!