Verbod op halogeenlampen

De verkoop van twee types halogeenlampen wordt vanaf 1 september uitgefaseerd: winkels mogen hun oude voorraden nog verkopen, maar mogen die niet meer aanvullen. Meer specifiek gaat het om lampen met een E27- of E14-fitting, de peertjes en kaarsvormige lampen. Twee jaar geleden werden al enkele andere modellen verboden. Europa verbood halogeenlampen omdat ze, net als de oude gloeilamp, meer warmte dan licht geven. Experts wijzen erop dat halogeenlampen tien keer meer stroom dan ledlampen verbruiken, voor evenveel licht. Leds zijn duurder, maar hebben een veel langere levensduur. De Europese Commissie maakt zich sterk dat door het verbod in 2023 40 miljard aan elektriciteit bespaard zal worden. De gloeilamp werd al in 2009 verboden, maar door de enorme voorraden die in de voorgaande jaren werden ingeslagen, kunnen die nog altijd gekocht worden.

Aanvankelijk zou de verkoop van lichtbronnen met energielabel C of hoger al eerder verboden worden in de EU. Het uitstel tot september 2018 kwam er volgens de Europese Commissie om de lichtindustrie de kans te geven om efficiëntere producten op de markt te brengen, en om particulieren de kans te geven om de beste verlichting voor hun noden te bepalen. Een ietwat vreemde uitleg aangezien ledverlichting reeds bewezen heeft een efficiënte en energiezuinige oplossing te zijn.

Voor veel industrietoepassingen, dus niet-particulier gebruik, blijft het ook in 2018 nog wel mogelijk om halogeenverlichting te kopen. Het verbod op de verkoop ervan geldt dus enkel voor particuliere huishoudens.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen