Naar aanleiding van berichten in de media over eigenaars van zonnepanelen die groenestroomcertificaten mislopen, willen we hier proberen duidelijkheid te scheppen over wie er recht heeft op de subsidie en hoeveel deze juist bedraagt. Het gaat vooral over zonnepaneleninstallaties geplaatst tussen 1 januari 2013 en 14 juni 2015. Zoals je uit onderstaand overzicht kunt opmaken, is er voor deze installaties in bepaalde omstandigheden een zeer beperkte vergoeding beschikbaar. Hoewel de bedragen minimaal zijn, kan het toch de moeite lonen om dit aan te vragen bij de netbeheerder zoals hieronder verder uitgelegd.
Installatie geplaatst na 14/06/2015
Werd de installatie gekeurd op of na 14 juni 2015? Dan heb je geen recht op groenestroomcertificaten.
Installatie geplaatst voor 14/06/2015
Werden jouw zonnepanelen voor 14 juni 2015 geplaatst, dan heb je wel recht op groenestroomcertificaten. Om hierop aanspraak te maken, moet de installatie wel aangemeld zijn bij de netbeheerder (eerder bij de Vreg). In Limburg is Infrax de netbeheerder. Als jouw zonnepaneleninstallatie nog niet is aangemeld, is er nog niets verloren. Je kan nog altijd contact opnemen met Infrax om de installatie correct aan te melden via deze pagina. Zij berekenen dan op basis van de meterstand van de groenestroomteller hoeveel certificaten je tegoed hebt.
Sinds november 2016 zijn de netbeheerders het enige aanspreekpunt voor het beheer van jouw zonnepanelen. Mensen die hun zonnepanelen al eerder hadden aangemeld bij de Vreg moesten de gegevens zelf overbrengen naar Infrax/Eandis om nog groenestroomcertificaten te blijven ontvangen. Heb je dit toen niet gedaan en ontvang je sindsdien ook geen certificaten meer? Dan kun je de aanmelding in orde maken via deze pagina (Infrax).
Hoeveel groenestroomcertificaten je tegoed hebt en hoeveel deze bedragen is afhankelijk van de installatiedatum en het aantal geproduceerde kWh. Zie onder voor meer informatie.
Installatie geplaatst tussen 1/01/2013 en 14/06/2015
Voor installaties die geplaatst werden vanaf 2013 is het aantal kWh dat recht geeft op één groenestroomcertificaat van 93 euro afhankelijk van de zogenaamde ‘bandingfactor’. Bij een bandingsfactor 1 krijg je een certificaat per 1000 kWh. Bij een bandingfactor van bijvoorbeeld 0,50 wordt dit 2000 kWh (1000/0,50). Bij een bandingfactor = 0,00 ontvang je geen groenestroomcertificaten tijdens deze periode. De bandingfactor kan om het half jaar herberekend worden.
De bandingfactor is ook afhankelijk van het moment waarop de installatie in dienst genomen werd. Voor een volledig overzicht kun je terecht op de website van energiesparen.be.
Installatie geplaatst voor 2013
Zonnepanelen die geplaatst werden voor 1 januari 2013 hebben recht op een vast bedrag per groenestroomcertificaat (1.000 kWh opbrengst). Hoeveel dit bedrag juist bedraagt, is afhankelijk het maximaal vermogen van de omvormer(s) en de datum van indienstname van de zonnepanelen. Zie onderstaande tabel voor een overzicht:
Bron: vrt, Vreg, energiesparen, Infrax