Limburg loopt achter met laadpalen

Er zijn meer dan 10.000 laadpunten voor elektrische voertuigen (EV’s) in België. Dat heeft de Belgische federatie voor elektromobiliteit (AVERE) bekend gemaakt. Hiervan zijn er ongeveer 3000 openbaar. De overige 7000 zijn privé en bevinden zich op bedrijfsterreinen en bij particulieren.

De beschikbaarheid van openbare laadpalen is erg afhankelijk van de locatie. In Vlaanderen zijn er opmerkelijk meer laadpunten dan in Wallonië, maar ook tussen de Vlaamse provincies zijn er grote verschillen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het kabinet van minister van Energie Lydia Peeters. Oost-Vlaanderen heeft het meeste openbare laadpalen (818). Limburg hinkt achterop met slechts 410 laadpunten.

De aanwezigheid van openbare laadpunten blijkt vooral een stedelijk fenomeen te zijn. In Limburg is Hasselt veruit de koploper. Dat komt vooral door de wet van vraag en aanbod. In de steden rijden er in verhouding meer elektrische voertuigen rond, dus is er ook een grotere nood aan laadpalen.

Aantal publieke laadpunten bijna verdubbeld

Om het gebruik van EV’s te ondersteunen, is het belangrijk dat er voldoende laadinfrastructuur aanwezig is. In vergelijking met februari 2018 is het aantal openbare laadpunten bijna verdubbeld, van 1.726 naar 3.047. Volgens de doelstellingen moeten we in Vlaanderen 5.000 openbare laadpunten hebben tegen eind 2020. Er moeten er dus nog ongeveer 2.000 bijkomen.

Ben je benieuwd waar er laadpunten zijn in jouw buurt? Via deze link vind je een kaart met alle openbare laadpalen.

Bron: Vrt.be

 

Lees ook:

Stroomvoorspeller toont productie zonne-energie

Batterijsysteem Kostal en BYD meest efficiënt

Welke toestellen houden mijn woning koel?

 

9/04/2019

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen