Een analyse van het Vlaams Energieagentschap (VEA) toont aan dat er nog te weinig zonnepanelen liggen op Vlaamse daken. Limburg is de beste leerling van de klas, maar toch moet er nog een tandje bijgestoken worden om de doelstellingen hernieuwbare energie te halen tegen 2020.
Volgens het plan van Energieminister Tommelein moeten zonnepanelen in Vlaanderen tegen 2020 goed zijn voor een vermogen van in totaal 3.700 megawatt. Het totaal geïnstalleerd vermogen is momenteel 2.580 megawattpiek. Dat komt neer op 4,4 procent van het zonnepotentieel van de Vlaamse daken. Om de doelstellingen te halen, moet dat percentage naar 6,5 procent. Mensen kunnen een eerste schatting van het potentieel van hun dak bekijken op de zonnekaart.
Zonnepanelen in Limburg
Limburg is alweer koploper als het om zonnepanelen gaat. Hier is al 6,6 procent van de geschikte daken benut. Ook de top tien van gemeenten waar het zonnepotentieel van de daken het beste benut wordt, kleurt Limburgs met maar liefst 8 vertegenwoordigers. Dilsen-Stokkem scoort het beste.
Minister Tommelein: “Ik wil de steden, gemeenten en provincies van harte feliciteren met de inspanningen die ze al geleverd hebben. Maar ik wil hen vooral aanmoedigen om nog meer bedrijven, scholen, verenigingen en zoveel mogelijk inwoners te overtuigen van het belang van hernieuwbare energie. Zonne-energie is voor de meeste gebouwen haalbaar en bovendien bijzonder interessant. Zonnepanelen op een woning kosten gemiddeld 5.500 euro, zijn in een achttal jaar terugverdiend en kunnen tot 19.000 euro opbrengen.’
Om mensen nog meer aan te moedigen om te investeren in hernieuwbare energie, komen er straks ook premies voor thuisbatterijen.
Bron: VEA
Lees ook:
Opbrengst aleo zonnepanelen na 9 jaar getest