De invoering van de digitale meter zal starten in 2019. Nieuwbouwprojecten en grote renovaties, eigenaars van zonnepanelen en mensen met een budgetmeter zullen als eerste een nieuwe energiemeter krijgen. Wie niet tot deze doelgroep behoort, maar wel een nieuwe digitale meter wil, kan er zelf een aanvragen. Tegen 2022 moet 1 op 3 Vlaamse huishoudens uitgerust zijn met een digitale meter. In totaal zal de uitrol zowat vijftien jaar in beslag nemen.
Kost
De invoering van de digitale meter heeft natuurlijk ook een kost. Voor elektriciteit bedraagt deze jaarlijks €16,36, voor aardgas €11,59. Het bedrag wordt verrekend op de factuur. Maar er wordt ook bespaard: 336 miljoen euro over twintig jaar, becijferde de Vlaamse energieregulator Vreg. Niet alleen de maatschappij, ook particulieren zullen kunnen besparen dankzij de nieuwe meters. De verwachting is dat energieleveranciers zullen afstappen van het klassieke dag- en nachttarief, en meerdere tariefperiodes zullen invoeren. ‘Wie de meter actief gebruikt, kan besparen’, luidt het advies van minister Tommelein.
Eigenaars van zonnepanelen die hun overschotten willen verkopen op de markt, zullen nog even geduld moeten uitoefenen. Door de digitale meter wordt dit in principe mogelijk, maar het platform van de netbeheerders die zo een verkoop mogelijk moet maken, Atrias, is nog niet klaar. Dat zou pas in april 2020 het geval zijn. Daarmee zit het project al jaren achter op de timing.
Bron: De Standaard, Tommelein
Heb je nog vragen over de digitale meter? We hebben de belangrijkste antwoorden verzameld op onze pagina ‘Veelgestelde vragen’.
Staat de informatie die u zoekt hier niet? We verwijzen u door naar uw netbeheerder (Eandis, Infrax) voor nog meer informatie.
Lees ook: