Nu nieuwe zonnepaneleninstallaties geen recht meer hebben op de terugdraaiende teller, wordt het belangrijker om zoveel mogelijk zonne-energie meteen te verbruiken. Het komt er op neer om zoveel mogelijk verbruikers in te schakelen op momenten dat de zon schijnt en je overproductie hebt. Dat kan handmatig, met een uitgesteld programma (bijvoorbeeld (af)wasmachines) of met een automatische sturing. De grootste impact is wellicht te realiseren met een vorm van opslag, bijvoorbeeld een batterijsysteem of warmteopslag in combinatie met een warmtepomp(boiler).
Welke batterij past het beste?
We krijgen vaak de vraag voor een offerte voor een batterijsysteem en het bijhorend financieel rendement van zo een systeem. Zonder gedetailleerde gebruiksgegevens is het echter onmogelijk om dat exact te bepalen voor iedereen. Elk gezin leeft anders en heeft haar eigen gewoontes en dus een eigen verbruiksprofiel. In sommige gezinnen zijn beide partners overdag uit werken, anderen werken in posten, nog anderen werken van thuis of hebben een eigen zaak in hetzelfde gebouw, … Er zijn ontzettend veel verschillende situaties te bedenken. Verder is het ook belangrijk om de zonnepaneleninstallatie mee te nemen in de studie. Verschillende vermogens, oriëntaties en hellingen zorgen ook voor een verschillend opbrengstprofiel.
Standaard gegevens bij de digitale meter
Een groot voordeel van de digitale meter is de schat aan informatie over jouw persoonlijk elektriciteitsverbruik. Op de display van de digitale meter zie je zowel de ogenblikkelijke als de totale afname en injectie. Hier vind je daar nog meer informatie over: Wat zie je op de display van de digitale meter?
Fluvius lanceerde ook een nieuw klantenportaal ‘Mijn Fluvius’ waar je nog meer gegevens uit de digitale meter kunt terugvinden en deze ook kunt downloaden. Als je problemen hebt met het aanmelden, kun je hier wellicht een oplossing vinden. In het portaal worden standaard alle gegevens, zowel verbruik als injectie, bijgehouden op dag niveau. Hiervan kun je jouw verbruikshistoriek opvragen vanaf het moment dat de digitale meter geïnstalleerd werd. Zo heb je al een goed idee van jouw persoonlijk verbruiksprofiel.
Kwartiergegevens activeren
Hoe nauwkeuriger je kan meten, hoe beter! In hetzelfde klantenportaal van Fluvius is er ook een optie om de functie ‘kwartierverbruiken’ te activeren. Als je dat doet, kun je in het portaal alle gegevens vanaf het moment van activatie tot op kwartierniveau terugvinden en downloaden. Dit is voor ons een schat aan informatie die we al langer gebruiken om zonnepaneleninstallaties te ontwerpen voor onze bedrijfsklanten. Nu kunnen we deze gegevens ook gebruiken om te berekenen welk energiesysteem (zonnepanelen, opslag, of beide) het meest interessant is voor jouw situatie. Het beste is dat we deze gegevens van een volledig jaar ter beschikking hebben om zo seizoensverschillen uit te sluiten.
Met de kwartiergegevens kun je ook zien wat jouw kwartierpieken zijn. Hiervoor moet je jouw hoogste kwartierverbruik maal vier doen. Een kwartierverbruik van 2 kWh wilt zeggen dat je in dat kwartier een vermogen van 8 kW nodig had. Deze kwartierpieken worden belangrijk wanneer het capaciteitstarief wordt ingevoerd in 2022.
Hier een voorbeeld van de kwartiergegevens zoals je deze terugvindt in het portaal. Je ziet de afname in het blauw en de injectie, de zonne-energie die je terug op het elektriciteitsnet zet, in het groen. Het direct verbruik, de elektriciteit die rechtstreeks van jouw zonnepanelen naar jouw toestellen gaat, passeert niet langs de teller en zie je dus ook niet in de grafiek.
Hoe de kwartiergegevens activeren?
Als je de eerste keer gebruik maakt van het klantenportaal, moet je jezelf registreren met een eID of ‘itsme’ en de digitale meter van jouw woning via het EAN-nummer koppelen aan jouw profiel. De meter wordt dan aan jouw profiel toegevoegd.
Als dat gelukt is, moet je onder het tabblad ‘verbruik’ jouw verbruikshistoriek aanvragen en het detailniveau ‘alle’ aanduiden. De account die gekoppeld is aan het EAN-nummer krijgt dan een mail om toestemming te geven om de verbruikshistoriek te raadplegen. In dit geval ben je dat zelf, maar het is ook mogelijk om Intellisol toestemming te geven tot jouw verbruikshistoriek. Als het de eerste keer is dat je de verbruikshistoriek op kwartierniveau aanvraagt, worden vanaf dat moment de kwartiergegevens bijgehouden. We raden dan ook aan om deze functie te activeren zodat je in de toekomst de mogelijkheid hebt om op basis van de kwartiergegevens een energiesysteem te laten ontwerpen. Verder krijg je ook een beter inzicht over jouw verbruiksprofiel en jouw kwartierpieken die vanaf 2022 gebruikt zullen worden om een gedeelte van de elektriciteitsfactuur te bepalen.