Een omvormer is een heel belangrijk onderdeel van uw zonnepaneleninstallatie. Niet alleen voor de opbrengst, maar ook voor de levensduur én uw gezondheid. Op basis van een onderzoek van SMA, een grote Duitse fabrikant van omvormers, hebben we hier enkele belangrijke verschillen tussen goede en bedenkelijke (vaak goedkope Chinese) omvormers beschreven.
Temperatuur van de omvormer
Warmte is slecht voor de werking en levensduur van alle elektronica. Zowel omgevingswarmte als warmte geproduceerd door de elektronische componenten. Denk bijvoorbeeld ook aan uw laptop of smartphone die minder goed functioneert bij warm weer of grote inspanningen. Dit is exact hetzelfde voor omvormers (en ook voor zonnepanelen). De datasheets van zonnepanelen moeten vermelden hoeveel de degradatie door temperatuur bedraagt, voor omvormers is dit niet verplicht. De test van SMA brengt echter grote verschillen aan het licht. Over het algemeen presteren omvormers met passieve koeling veel slechter bij hogere temperaturen dan omvormers die gebruik maken van ventilatoren om te koelen.
Zoals u op onderstaande figuur ziet, begint de output van de omvormers met passieve koeling op vol vermogen al terug te lopen bij 22 graden omgevingstemperatuur. Bij kwaliteitsvolle omvormers met ventilator begint dit pas na 40 graden. Bij deze temperatuur halen de goedkopere omvormers nog maar 65% van hun origineel vermogen. Een groot verschil in opbrengst! En dat al bij temperaturen die voor een zonnepaneleninstallatie niet uitzonderlijk zijn. Op de volledige levensduur van de installatie betekent dit veel gemiste elektriciteit, en dus ook centjes.
Straling
Omvormers geven elektromagnetische straling af. De hoeveelheid straling moet best beperkt worden. Zowel voor de gezondheid als voor de storing van radiofrequenties. Hier is een Europese richtlijn voor opgesteld. Chinese fabrikanten houden zich echter niet aan deze richtlijn. Tijdens het onderzoek zijn er waarden gemeten die 16 keer hoger liggen dan de norm! Deze waardes zijn zo hoog dat er in sommige landen zelfs boetes uitgeschreven kunnen worden als deze hoeveelheid straling geconstateerd wordt.
Volgens SMA zou de oorzaak van de uitzonderlijk hoge straling bij het ontwerp van de omvormer liggen. Er worden te kleine filters gebruikt omdat deze minder warmte opwekken. Warmte is zoals we net gezien hebben sowieso al een probleem bij dit type omvormers en met deze te kleine filters willen ze de problemen niet groter maken en de kosten drukken. Het nadeel is dan wel een dosis straling die ver boven de norm ligt.
Omvormer zonnepanelen berekenen
Bij het berekenen van de juiste omvormer voor uw zonnepanelen moet er met enkele dingen rekening gehouden worden: oriëntatie van de installatie, hellingshoek van de panelen, het totale vermogen van de zonnepanelen en het aantal MPP-trackers die er nodig zijn.
We zien ook dat veel installateurs kiezen voor een omvormer met minder vermogen om zo het prosumententarief te beperken. Dit heeft meerdere gevolgen voor de installatie:
- Bij goede omstandigheden (veel zon, niet te warm) zal de omvormer de opbrengst van de zonnepanelen beperken. Je zult dus een beetje gratis zonnestroom verliezen.
- De omvormer zal vaker en langer op zijn limiet moeten werken. Dit veroorzaakt warmte, wat bij slecht gekoelde omvormer een vermindering in rendement geeft.
- Je zal iets minder prosumententarief moeten betalen, want dit wordt berekend volgens het vermogen van de omvormer. In 2019 gaan we wellicht over naar een andere tariefmethode die op een andere manier berekend zal worden. De winst van de kleinere omvormer is dus mogelijk maar van korte duur.
Verschillende types omvormers
Tegenwoordig zijn er verschillende systemen op de markt: stringomvormers, micro-omvormers en power optimizers. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welk systeem het beste is, hangt erg af van project tot project. In dit artikel gaan we hier verder op in.
Ons advies
Het onderzoek is en blijft een studie van een fabrikant. Als we meer objectieve data vinden, zullen we het zeker niet nalaten deze met jullie te delen!
Het is natuurlijk wel een feit dat warmte slecht is voor alle elektronica. Daarom raden we aan om op de volgende puntjes te letten bij het kiezen en plaatsen van een omvormer.
- Laat de omvormer in een koele ruimte plaatsen. Een zolder is meestal geen goede keuze omwille van stof en warmte.
- Kies ook voor een open ruimte, dus niet in een kast.
- Als een warme ruimte de enige optie is, kies je best voor een omvormer met ventilator. Deze zal de warmte beter afvoeren wat de opbrengst en levensduur van uw installatie ten goede komt.
- Een ventilator kan natuurlijk wel een beetje lawaai maken. Plaats de omvormer dan ook niet in een ruimte waar dit voor ongemak kan zorgen.
- Sommige omvormers mogen ook buiten geplaatst worden. Kies dan zeker voor een plaats in de schaduw.
- Zoals steeds: kies voor kwaliteit! If you buy cheap, you buy twice!
Bron: SMA
Lees ook:
Optimizers, string- of micro-omvormers?