De Vlaamse regering heeft Fluvius verplicht om uiterlijk tegen 1 januari 2026 voor alle digitale meters in Vlaanderen de registratie van kwartierwaarden te activeren. Dit betekent dat elke digitale elektriciteitsmeter op termijn gedetailleerde verbruiksgegevens zal bijhouden, wat vooral van belang is voor simulaties met betrekking tot PV-installaties, opslag en slimme sturingen.
Marktcijfers van de digitale meters
Fluvius heeft op het laatste stakeholdersoverleg de meest recente cijfers gedeeld over de uitrol van de digitale meters. Tot eind mei 2024 waren er 3.622.644 digitale meters (elektriciteit en gas) geïnstalleerd, wat neerkomt op 56% van het totale aantal meters in Vlaanderen. Hierbij ging het om meer dan 2,1 miljoen digitale elektriciteitsmeters, waarvan 504.890 bij prosumenten en 1.629.094 bij andere afnemers. Fluvius geeft aan dat 54% van het totaal aantal prosumenten in Vlaanderen inmiddels beschikt over een digitale elektriciteitsmeter, wat het totaal aantal prosumenten op ongeveer 935.000 brengt.
Bij 166.261 digitale meters (7,8% van het totaal aantal digitale meters) werd de gebruikerspoort geactiveerd om deze zo te kunnen uitlezen met een dongle. In totaal werd voor 679.579 digitale meters een mandaat aangevraagd op MijnFluvius. Op dit moment heeft 33% van deze klanten kwartierdata geactiveerd.
Verplichte registratie van kwartierwaarden
Op dit moment slaan digitale meters standaard enkel dagwaarden op, tenzij de klant expliciet de registratie van kwartierwaarden activeert via het MijnFluvius-portaal. PV-Vlaanderen heeft erop aangedrongen dat deze detaildata standaard moet worden geregistreerd. Dit is belangrijk voor simulaties met betrekking tot PV-installaties, energieopslag en slimme sturingen.
Ondertussen verplichtte de Vlaamse regering Fluvius om uiterlijk tegen 1 januari 2026 voor alle digitale elektriciteitsmeters kwartierwaarden te registreren. Voor actieve afnemers (afnemers met energieproductie en zelfverbruik, opslag, energiedelen, …) is de deadline nog strenger. Zij moeten tegen 1 januari 2025 al over deze gedetailleerde gegevens beschikken. Voor digitale aardgasmeters is er een aparte deadline vastgesteld, zij moeten uiterlijk tegen 1 januari 2028 uurwaarden kunnen registreren.
Snellere uitrol dan gepland
Fluvius heeft meegedeeld sneller te zullen gaan dan de planning die hun werd opgelegd. Tegen eind 2024 zal meer dan de helft van de uitgerolde digitale elektriciteitsmeters over kwartierwaarden beschikken. Dit zal dus bij bijna 1,5 miljoen digitale meters het geval zijn. Bij nieuwe installaties wordt de registratie van kwartierwaarden al standaard geactiveerd. Ook voor alle EAN-nummers met een MijnFluvius account zal deze registratie vermoedelijk tegen eind 2024 actief zijn.
Gebruik van kwartierwaarden
De beschikbaarheid van kwartierwaarden biedt Intellisol als installateur nieuwe mogelijkheden. Deze gegevens kunnen gebruikt worden bij het uitwerken van offertes voor nieuwe PV-installaties, een thuisbatterij, het toevoegen van een slimme sturing of laadpaal of het bijplaatsen van zonnepanelen. De gegevens van de digitale aardgasmeter kunnen ook gebruikt worden om het toekomstige verbruik van een warmtepomp in te schatten.
Bron: PV-Vlaanderen