Het Grondwettelijk Hof heeft op 14 januari 2021 de regeling rond het recht op 15 jaar terugdraaiende teller vernietigd, maar niet met terugwerkende kracht. Dat wil zeggen dat het voordeel van de terugdraaiende teller behouden blijft tot het moment dat de vernietiging gepubliceerd wordt in het Staatsblad.
UPDATE 1/03/2021: De vernietiging van het arrest is verschenen in het Staatsblad. Vanaf 1 maart om 00:00u bestaat er geen terugdraaiende teller meer voor eigenaars van zonnepanelen die een digitale meter hebben.
Beslissing Vlaamse Regering
De volledige Vlaamse Regering heeft 2 jaar geleden via een decreet wijziging in het kader van de invoering van de digitale meter beslist dat gezinnen die tot eind 2020 zonnepanelen lieten installeren ook nog 15 jaar recht zouden hebben op het compensatiemechanisme van de terugdraaiende teller. In 2021 werd een investeringspremie voor nieuwe installaties (<10kW en aangesloten op het elektriciteitsnet voor 2014) ingevoerd om het verlies van de terugdraaiende teller te compenseren.
Vreg, CREG en de federale regering onder impuls van btw- en belasting administraties vochten beslissing Vlaamse Regering aan
De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (Vreg) adviseerde de Vlaamse Regering om de regeling rond het behoud van 15 jaar terugdraaiende teller niet goed te keuren. Het Vlaams Parlement volgde dit advies niet en voerde unaniem de compensatieregeling toch in. Hierop stapte de Vreg naar het Grondwettelijk Hof met als motivatie dat het niet de bevoegdheid van de Vlaamse Regering is om deze tarieven te bepalen. Verder zou de terugdraaiende teller de energietransitie in de weg staan omdat deze energiezuinigheid en direct verbruik van zelfgeproduceerde zonne-energie niet beloont. Een derde argument van de Vreg is de ongelijkheid die er gecreëerd wordt tussen verschillende groepen: enerzijds tussen mensen met en zonder zonnepanelen, anderzijds tussen zonnepaneleneigenaars voor en na 1 januari 2021. Het Grondwettelijk Hof volgt deels de redenering van de Vreg en de andere aanvechters en vernietigt nu de regeling rond de terugdraaiende teller.
Reactie Vlaamse Regering
Het is duidelijk dat de afschaffing van de terugdraaiende teller een grote impact heeft op de elektriciteitsfactuur van gezinnen met zonnepanelen. Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir reageerde dat ze het arrest momenteel laat analyseren door experten. Op basis van deze analyse zal er in de Vlaamse Regering bekeken worden of er bijkomende maatregelen zullen genomen worden voor de getroffen gezinnen.
Bij mensen met zonnepanelen en een digitale meter zal de geïnjecteerde stroom niet meer gecompenseerd worden door de terugdraaiende teller. Die gezinnen krijgen dit jaar een eenmalige financiële compensatie die overeenkomt met een rendement van 5 procent, zo laat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir weten. De berekening wordt geval per geval bekeken en hangt af van de datum van de installatie, het vermogen van de zonnepanelen en hoeveel rendement iemand al gehad heeft. Wie al 5 procent rendement haalde, krijgt dus geen premie.
De gezinnen die nog over een analoge, terugdraaiende teller, beschikken, krijgen tussen nu en 2029 de kans om te kiezen voor de eenmalige compensatie. Dat kunnen ze doen op het moment dat de digitale teller bij hun wordt geïnstalleerd.
UPDATE: Bereken hier welke compensatie u ontvangt
Op de website van Energiesparen is er een module toegevoegd die gezinnen die nu al een digitale meter hebben de mogelijkheid geeft om te berekenen welke compensatie ze kunnen ontvangen door het verlies van de terugdraaiende teller. De berekening wordt gemaakt op basis van het geïnstalleerd piekvermogen van de zonnepanelen, uitgedrukt in kilowattpiek (kWp), en het jaar van de installatie van de zonnepanelen. Beide gegevens kunt u terugvinden op uw keuringsattest. Wellicht staat het piekvermogen van de zonnepanelen hier uitgedrukt in wattpiek (Wp) en moet u dit getal dus delen door 1000. Zo wordt 4500 Wp bijvoorbeeld 4,5 kWp.
Meer informatie vind je in ons artikel “Compensatie door verlies terugdraaiende teller bekend“.
Wat brengt de toekomst voor zonnepanelen?
Zonnepanelen zullen ook in de toekomst rendabel blijven, al dan niet aangevuld met energieopslag in de vorm van batterijen en/of warmwaterbuffers en apparaat sturing voor een zo hoog mogelijk direct verbruik van zelfgeproduceerde zonne-energie. Met een slimme en goed ontworpen installatie blijft het interessanter om zelf te investeren in energietechnieken dan maandelijks een steeds toenemende energiefactuur te betalen. Het rendement ligt nog steeds veel hoger dan een spaar- of termijnrekening bij de bank.
Meer informatie volgt later. We houden jullie hier natuurlijk van op de hoogte via onze website en nieuwsbrieven!