Prijs elektriciteit verdubbelt tegen 2030
Als België tegen 2030 volledig stopt met het opwekken van kernenergie, zal dat de kost voor de jaarlijkse energieproductie verdubbelen tot 4,38 miljard euro. Als de kerncentrales wel langer openblijven zou dat eerder in de buurt van de 3,68 miljard euro zijn. Uit alle scenario’s blijkt dat de elektriciteitsprijs sterk zal stijgen.
Dat blijkt uit een berekeningen van onderzoekscentrum EnergyVille in opdracht van Febeliec, de groepering van de Belgische grootverbruikers. Ten opzichte van de huidige kosten gaat het om een verdubbeling. In die kostenstijging is ook rekening gehouden met de verwachte evolutie van de grondstofprijzen. Dat bedrag slaat enkel op de prijs van de energie zelf, dus niet de distributiekosten en belastingen. Een verdubbeling van de energiecomponent betekent dus niet automatisch een verdubbeling van de totale rekening.
Het bedrag van 4,38 miljard euro houdt rekening met een volledige stop van de nucleaire productie in ons land, de bouw van nieuwe windparken op zee, de bouw van nieuwe gascentrales en een sterke toename van windenergie op land, tot zes keer meer dan nu. Ook de import zou in dat scenario sterk stijgen.
Zelfs in de meest gunstige scenario’s zal de elektriciteitsprijs sterk stijgen. Energie besparen en/of zelf produceren wordt dus meer dan ooit een noodzaak om jouw factuur onder controle te houden. Contacteer ons en onze energie-experts bekijken graag hoe jij jouw rekening het beste kunt doen dalen! Volledig gratis en vrijblijvend!
Bron: De Standaard, Febeliec