De Vlaamse premie voor thuisbatterijen die in 2019 werd ingevoerd, wordt nu met een jaar verlengd tot eind 2021. Op deze manier wil de Vlaamse Regering de installatie van lokale opslagcapaciteit blijven ondersteunen. De premie bedraagt 250 euro per kWh opslagcapaciteit met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost
De bijgestuurde premie vanaf 1 april 2021 is werd nog niet definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Onderstaande voorwaarden zijn dus onder voorbehoud..
Voorwaarden premie thuisbatterij
- De premie voor een thuisbatterij geldt alleen voor (natuurlijke) personen, en niet voor organisaties of vennootschappen.
- De premie moet worden aangevraagd uiterlijk binnen de 6 maanden na de datum van de eindfactuur. In geval van leasing moet de premie aangevraagd worden binnen de 6 maanden na het afsluiten van het leasingcontract.
- Enkel volledige premie-aanvragen die na 1 april en voor eind 2021 ingediend zijn, vallen onder de premiehoogte die geldt vanaf 1 april 2021.
- De batterij moet aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet in Vlaanderen en moet zijn geplaatst door een elektrotechnisch installateur.
- Een loodbatterij met waternavulmogelijkheid komt niet in aanmerking voor de premie.
- U moet eigenaar zijn van een decentrale productie-installatie voor elektriciteit met een maximaal vermogen van 10 kW (een kleinschalige windturbine, micro-warmtekrachtkoppeling,…) of van zonnepanelen met een maximaal omvormervermogen van 10 kVA of u leaset de installatie.
- Als het batterijsysteem wordt aangekocht, moet het minstens 10 jaar aangesloten blijven op hetzelfde EAN-nummer. Een leasingcontract moet een minimumlooptijd van 10 jaar hebben.
- De hoofdmeter op uw aansluiting op het elektriciteitsnet moet een digitale meter zijn waarmee de afname en de injectie apart kunnen worden gemeten.
- Het batterijsysteem moet gekeurd zijn volgens de AREI-normen voor eind 2021. Op het keuringsbewijs staan het merk, het type, de opslagtechnologie, de bruikbare capaciteit (uitgedrukt in kWh), het vermogen (uitgedrukt in kW) en de wijze van aansluiting.
- Het batterijsysteem moet aangemeld zijn bij de netbeheerder voor eind 2021 en de aanvrager moet over een bewijs van aanmelding beschikken.
- Het batterijsysteem beschikt over een tweerichtingscommunicatie-interface.
- Er kan maximaal 1 premie voor een thuisbatterij worden toegekend per EAN-nummer.
- Ook thuisbatterijen met een capaciteit groter dan 9 kWh komen in aanmerking voor een premie. Vanaf 1 april 2021 stijgt het toegekende premiebedrag niet meer boven de 9 kWh. De premie voor een batterij van bijvoorbeeld 10kWh zal dus maximaal 6 kWh x 300 euro/kWh + 3 kWh x 250 euro/kWh + 1 kWh x 0 euro/kWh = 2550 euro bedragen.
Subsidie thuisbatterij weinig aangevraagd
Sinds de invoering in 2019 werd de premie maar 100 keer aangevraagd. Dat is nog niet zoveel. De grootste reden hiervoor lijkt ons het bestaan van de terugdraaiende teller. Hiermee gebruik je het elektriciteitsnet als grote, onuitputtelijke batterij. Zelf investeren in een thuisbatterij is dan in de meeste gevallen ook niet nodig.
Vanaf 2021 vervalt het recht op de terugdraaiende teller voor nieuwe zonnepaneleninstallaties. Het wordt dan belangrijk om zelf geproduceerde zonne-energie zoveel mogelijk direct te verbruiken. Een batterijsysteem kan dit direct verbruik sterk verhogen. Hierdoor wordt het steeds interessanter om een nieuwe PV-installatie te combineren met een batterijsysteem. Ook voor een zonnepaneleninstallatie kun je in 2021 een premie aanvragen.
Bron: Omgeving Vlaanderen, Smart Storage Magazine, vlaanderen.be