Meer auto’s op alternatieve brandstoffen

In 2017 werden er in Vlaanderen 21.428 wagens op alternatieve brandstoffen ingeschreven, goed voor 6,6 procent van het wagenpark. ‘Dat is vijf keer zoveel als vijf jaar geleden, maar het kan nog stukken beter. We doen er alles aan om de drempels voor elektrisch rijden zoveel mogelijk weg te werken’ aldus Vlaams viceminister-president Bart Tommelein.

Viceminister-president en Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Bart Tommelein bracht vandaag een bezoek aan het autosalon. Hij volgde er een eco-tour langs verschillende standen met milieuvriendelijke voertuigen. Zo stonden onder meer Volvo, Volkswagen/Audi, Nissan en Zero motorcycles op het programma.

De interesse voor milieuvriendelijke voertuigen blijft gestaag stijgen. In 2012 reed 1,3 procent van de nieuw ingeschreven wagens in Vlaanderen op alternatieve brandstoffen (hybride, gas, elektriciteit, waterstof). In 2017 kwamen we uit op 6,6 procent, of 21.428 voertuigen. 1.967 daarvan waren elektrische wagens, 4 rijden op waterstof.

‘Op vijf jaar tijd is het aantal wagens dat op alternatieve brandstoffen rijdt vervijfvoudigd. Maar in totale cijfers blijft het natuurlijk te weinig. Zeker aangezien slechts 1 op de 11 van die milieuvriendelijke voertuigen echt een zero emissie wagen is’ zegt viceminister-president Bart Tommelein. ‘We doen er in Vlaanderen alles aan om de drempels zoveel mogelijk weg te nemen. Met premies, vrijstellingen op de verkeersbelasting, het laadpalenplan dat we samen met Eandis en Infrax gemaakt hebben,… Maar het is moeilijk te begrijpen dat een provincie dan tegelijkertijd belastingen heft op laadpalen omdat ze een ‘bedrijfsvestiging’ zouden zijn. Het is echt de hoogste tijd dat iedereen zich bewust wordt van het belang van de energie-omslag en dat we allemaal aan hetzelfde zeel trekken.’

Bron: Bart Tommelein

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen