Ledverlichting trekt minder insecten aan

Een studie door de universiteit van Bristol toont aan dat ledverlichting beduidend minder insecten aantrekt dan andere lichtbronnen.Het onderzoek stelt dat de warmte die lichtbronnen genereren meer effect heeft op insecten dan de kleur van het licht. Het is mogelijk dat door het gebruik van led het aantal ziektes veroorzaakt door muggenbeten (o.a. zika en malaria) verminderd kan worden.

Verschillende soorten verlichting, van gloeilampen tot TL-buizen en led, werden onderzocht. Er werden grote verschillen genoteerd tussen elke categorie. Gloeilampen trokken veruit het meeste insecten aan met maar liefst 80% van de insecten geteld in de studie. Led lampen waren het minst attractief.

“De warmte die gloeilampen afgeven is de grootste aantrekker. Deze warmte lijkt namelijk op lichaamswarmte, wat bijtende insecten lokt”, zegt Gareth Jones, professor Biologische Wetenschappen aan de universiteit van Bristol.

Insecten worden niet afgeschrikt door led lampen. Ze worden wel minder aangetrokken. Dat maakt het interessant om buitenverlichting, zeker op een terras, te vervangen door led. Zo zult u minder last hebben van muggenbeten als u in de zomer lang buiten hebt gezeten.

Bron: Luxreview

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen