Hoe zonnepanelen juist bevestigen?

Naast het type zonnepaneel en de omvormer is het bevestigingsmateriaal zeer belangrijk voor de kwaliteit van uw installatie. De zonnepanelen moeten immers minimum 25 jaar in weer en wind op uw dak blijven liggen. Wij bieden u het juiste materiaal en de juiste expertise zodat u ook bij een storm op beide oren kunt slapen. Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen? Contacteer ons voor een volledig vrijblijvende gratis offerte.

Bij een pannendak zijn er twee veelgebruikte manieren om de zonnepanelen te bevestigen. Hier onze mening over beide systemen:

  1. Bij een haakbevestiging worden er haken achter de panlat geschoven.
  • Dit systeem vertrouwt volledig op de stevigheid van de panlat, en die laat vaak te wensen over. Zeker bij oudere huizen. Soms zijn deze slechts met 1 spijker per kruising met de keper vastgemaakt. De panlatten zijn ook bedoeld om het gewicht van de pannen te dragen. Niet om de (grote) trekkracht bij windbelasting van zonnepanelen te weerstaan.
  • Zoals je op de foto ook ziet, klemt de haak de dakpan en de panlat. Bij te veel spanning kan de pan hierdoor breken. Veel installateurs plaatsen ook te weinig haken wat de kans op een breuk nog verhoogt. Zo een gebroken of gescheurde dakpan kan zorgen voor een lek in het dak en bijhorende waterschade. Een lek wordt vaak pas opgemerkt als het veel te laat is. Zeker omdat de gescheurde pan zich onder de zonnepanelen bevindt.
bevestiging zonnepanelen haakbevestiging kliksysteem

Figuur 1: Kliksysteem dakhaak

  • Het systeem is maar beperkt regelbaar waardoor de panelen niet altijd gelijk kunnen worden gelegd. Dit geeft een minder mooi eindresultaat.
  • Op onderstaande foto zie je dat de dakpan met dakhaak eronder niet zo mooi aansluit als de dakpan ernaast. Dit komt omdat de dakpan niet is uitgeslepen. Veel installateurs die met het kliksysteem werken doen dit niet omdat het te veel tijd kost. Het is echter wel een belangrijk deel van de afwerking! Bij harde wind kan er regen onder deze pannen waaien, wat natuurlijk heel slecht is voor uw dak.
kliksysteem dakhaak zonnepanelen slechte afsluiting dakpan

Figuur 2: Kliksysteem dakhaak

 

2. Geschroefde dakhaak

Wij gebruiken dakhaken die in de keepers of spanten worden geschroefd. Zoals je ziet is er enkele millimeter spatie tussen de haak en de pan. Zo is er geen contact tussen beide en kunnen de pannen niet scheuren of breken.

schroefsysteem dakhaak bevestiging zonnepanelen

Figuur 3: Schroefsysteem dakhaak

 

Voor een mooie waterdichte afwerking worden de pannen lichtjes uitgeslepen waar de dakhaken doorgevoerd worden.

dakpan lichtjes uitslijpen voor bevestiging dakhaak voor zonnepanelen

Figuur 4: Lichtjes uitslijpen dakpan

 

Indien nodig kiezen we voor dakhaken die op één of meerdere manieren regelbaar zijn. Samen met het uitslijpen zorgt dit voor de perfecte pasvorm en waterdichte afwerking.

eindresultaat geschroefde dakhaak binnenkant

Figuur 5: Eindresultaat binnenkant

 

eindresultaat geschroefde dakhaak buitenkant dak

Figuur 6: Eindresultaat buitenkant

 

Deze manier van werken kost meer tijd, maar heeft wel een langere technische levensduur. Wij willen altijd installaties afleveren waar onze klanten met plezier en vertrouwen naar kunnen kijken. Daarom kiezen we niet altijd voor de makkelijkste, maar wel voor de beste optie! Ondertussen zijn we meer dan 10 jaar bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Op meer dan 3500 installaties is er nog nooit 1 zonnepaneel gaan waaien!

Lees ook:
Het kiezen van de juiste omvormer is heel belangrijk. Maar waar moet je juist op letten? Eerder dit jaar schreven we hier al een artikel over. Lees het hier!
Opbrengst zonnepanelen daalt door warmte.

 

Contacteer ons voor een volledig vrijblijvende gratis offerte.

 

 

Foto’s door Familie Kleinman en Schletter

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen