Hervorming Energiehuizen goedgekeurd

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Energieminister Tommelein de hervorming van de Energiehuizen goedgekeurd. Waar deze aanvankelijk werden opgericht om energieleningen toe te kennen, krijgen ze vanaf 2019 vooral een informerende functie. Mensen die vragen hebben bij een energetische renovatie kunnen bij een Energiehuis terecht voor meer informatie over energiepremies, energiescans, enzovoort. “De Energiehuizen zullen een belangrijke rol spelen als uniek aanspreekpunt voor al uw vragen rond energie”, zegt minister Tommelein.

Energielening blijft voor bepaalde doelgroepen

Vorig jaar werd de energielening aan twee procent afgeschaft. De grootste reden hiervoor was omdat de banken energieleningen aan lagere tarieven konden aanbieden. De renteloze energielening voor de sociale doelgroep blijft wel bestaan en wordt ook steeds meer gebruikt. In het eerste half jaar van 2018 werden er al meer sociale energieleningen toegekend dan in heel 2017.

Sinds eind vorig jaar kunnen ook verenigingen een energielening krijgen bij de Energiehuizen. Die één procent lening wordt uitgebreid naar verenigingen voor mede-eigenaars. “We willen investeringen in energierenovaties en hernieuwbare energie voor appartementen extra stimuleren. Een goedkope lening kan een extra troef zijn om alle bewoners over de streep te trekken”, zegt Bart Tommelein. Zonnepanelen op appartementen of de isolatie van de gemeenschappelijke delen komen vanaf 2019 dus ook in aanmerking voor een energielening.

Het ontwerp van besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de SERV, de Minaraad, de VVSG, de VVP en de Raad van State.

Bron: Tommelein

 

Lees ook:

Energiepremies te weinig gebruikt

Zonnepanelen op sociale huurwoningen

Meer zonnepanelen voor steden en gemeenten

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen