Alles over het afschakelplan voor elektriciteit en back-up- en storagesystemen
UPDATE 2018: Voor meer informatie over het mogelijk stroomtekort en het afschakelplan in de winter van 2018 kunt u hier terecht.
De media staan er vol van: het afschakelplan van Elia om het stroomtekort tegen te gaan deze winter. Er is in die periode op piekmomenten hoogstwaarschijnlijk te weinig elektriciteit om aan de behoefte te voldoen vanwege het (tijdelijk) stilleggen van drie kernreactoren om verschillende redenen. Het afschakelplan voorkomt een sterk onevenwicht van het elektriciteitsnet dat een algehele, landelijke black-out zou kunnen veroorzaken. Intellisol geeft u graag meer informatie, ook over de voorbereidingen die u kunt treffen.
In het afschakelplan zijn zes zogeheten schijven opgenomen. Iedere schijf produceert 500 MW. De kans bestaat dat er op piekmomenten in de winter, die ongeveer plaatsvinden tussen 17.00 en 20.00 uur, te weinig elektriciteit is om in de behoefte te voorzien. Dan wordt een van de zes schijven uitgeschakeld. Is er nog te weinig elektriciteit voorhanden? Dan volgt uitschakeling van een tweede schijf. De schijven zijn in een bepaalde volgorde opgenomen in het afschakelplan en deze volgorde wordt aangehouden tijdens afschakeling, zodat niet steeds dezelfde regio zonder elektriciteit komt te zitten.
Wat merkt u van de afschakeling?
De gehele provincie Limburg is opgenomen in het afschakelplan. Wordt de schijf van Limburg uitgeschakeld, dan is er voor enkele uren geen stroom. Volgens Elia kan dat 2 tot 3 uur duren, volgens Infrax 3 tot 4 uur. Een afschakeling vindt hoogstwaarschijnlijk plaats tussen 17.00 en 20.00 uur, wanneer het elektriciteitsverbruik piekt. Alles wat op elektriciteit werkt, en dat is praktisch elk apparaat, is dan niet meer beschikbaar. Ook verwarmingsketels op mazout of gas horen hierbij, aangezien de besturing en beveiliging hiervan op elektriciteit werken.
Kan ik me voorbereiden op een afschakeling?
Diverse partijen bieden noodstroomvoorzieningen aan voor tijdens een afschakeling. Grofweg zijn er twee soorten: back-upsystemen en energiestoragesystemen. Deze laatste is vooral interessant voor particulieren die veel te veel zonne-energie opwekken en voor kmo’s, zeker als het elektriciteit betreft van een eigen zonnepaneleninstallatie. Het grote verschil tussen deze systemen is dat een back-upsysteem altijd opgeladen klaar moet staan en in het ideale geval nooit gebruikt hoeft te worden. Een storagesysteem levert vanaf de eerste dag een meerwaarde omdat het energie opslaat die anders verloren zou gaan. De eigenaar bepaalt wanneer deze energie in gebruik wordt genomen en dat kan ook op momenten dat er geen stroomonderbreking is.
Wilt u gedetailleerde informatie over deze mogelijkheden? Die vindt u hier.
Werken zonnepanelen tijdens een afschakeling?
Nee, ook zonnepanelen zijn verbonden met het reguliere elektriciteitsnet. Het is mogelijk om een voorziening te creëren waardoor zonnepanelen wel kunnen doorwerken, maar aangezien deze afschakeling plaatsvindt in de avonduren in de wintermaanden, is dat voor deze specifieke situatie niet heel praktisch. Wat wél interessant kan zijn, is het opladen van de batterijen van uw back-upsysteem met stroom van uw zonnepanelen. Wilt u hierover meer weten? Neem dan even contact met ons op. Wij geven graag meer informatie.
Bronnen:
– www.elia.be/nl/over-elia/vragen-risico-op-elktriciteitsschaarste-belgie#24
– economie.fgov.be/nl/consument/Energie/Energiebevoorradingszekerheid/Crisisbeleid/elektriciteit/afschakeling/
afschakelplan/#schijf_gemeente
– Voorschrift ‘Specifieke technische voorschriften voor decentrale productie-installaties die in parallel werken met het distributienet’ van Synergrid, de federatie van de netbeheerders elektriciteit en aardgas in België.