Optimalisatie eigen verbruik zonne-energie met batterij

Oorspronkelijk wilde deze klant uit Hasselt volledig onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Na een uitvoerige bespreking kwamen we samen tot de conclusie dat het momenteel nog te duur is om een volledige onafhankelijkheid te bereiken. Hij koos daarom voor een alternatief om toch al voorbereid te zijn op de toekomst. De digitale meter en een eventueel variabel elektriciteitstarief zouden het terugverdienmodel van een batterijsysteem namelijk heel snel kunnen veranderen.

Met het batterijsysteem van het Oostenrijkse Fronius (ook producent van omvormers voor zonnepanelen) kan deze klant zijn zelfgeproduceerde zonne-energie zo optimaal mogelijk verbruiken. Als zijn zonnepaneleninstallatie meer elektriciteit opwekt dan hij op dat moment verbruikt, begint de batterij te laden. Als het verbruik hoger is dan de opbrengst, zal de batterij ontladen. Zo is er minder elektriciteit nodig van het net en is hij dus ook minder afhankelijk van de grillen van de energieleveranciers.

Op afbeelding 4 zie je een grafiek van zijn verbruik op 30 september 2018. Het gele gedeelte is hetgeen hij nu uit de batterij haalt in plaats van aan te kopen van het elektriciteitsnet.

Systeem

Momenteel staat er bij deze klant een Fronius Solar Battery 4.5 met een bruikbare capaciteit van 3,6 kWh, gekoppeld aan een zonnepaneleninstallatie van 6100 Wp. Het batterijsysteem kan indien gewenst zeer makkelijk uitgebreid worden met een (of meerdere) battery pack(s) met een bruikbare capaciteit van 1,2 kWh.

2 Reacties
 1. victor.van.velthoven@telenet.be

  dit is een knap systeem maar wat zal gebeuren met de procumententaks moet deze nog betaatd worden of niet ?

 2. Bas Vantilt

  Hallo Victor,

  Elke aansluiting met een zonnepaneleninstallatie moet op dit moment het prosumententarief betalen, ongeacht of er elektriciteit afgenomen/geïnjecteerd wordt of niet. Enkel prosumenten met een bidirectionele teller of mensen die volledig afgesloten zijn van het net, betalen het tarief niet. In de toekomst komen hier mogelijk gezinnen met een digitale meter bij.

  Groeten,
  Bas

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen