Lage prijzen, lage betrouwbaarheid
De prijzendruk binnen de zonnepanelenindustrie is enorm hoog. Door de zeer goedkope (Chinese) modules voelen veel fabrikanten zich verplicht om hun prijzen te doen dalen. Goed nieuws voor de eindklant denk je dan, maar zo simpel is het niet!
De marges van de fabrikanten zijn zo laag dat ze nauwelijks iets verdienen aan de verkoop van hun producten. Elke kleine tegenslag kan fataal zijn omdat ze geen reserve kunnen opbouwen. De resultaten hiervan zijn ondertussen al merkbaar. Verschillende grote bedrijven zoals SolarWorld, Sungevity, Suniva en Ten K Solar hebben de laatste maanden het faillissement aangevraagd.
Een andere manier waarop sommige fabrikanten met de lage marges omgaan, is door te besparen op essentiële materialen en diensten. Goedkopere onderdelen, minder onderzoek, minder kwaliteitstesten, …. Samen met de prijs gaat de gemiddelde kwaliteit ook naar beneden. Dit zorgt voor een gevaarlijke situatie voor de eindklant omdat de kwaliteitsproblemen pas op lange termijn naar boven komen. Iets wat je zeker niet wilt bij een installatie die minimum 25 jaar moet meegaan!
Kiezen voor de goedkoopste optie is dus ook kiezen voor een lage betrouwbaarheid. Aleo solar, de fabrikant waar wij al jarenlang mee werken, kan wel enkele adelbrieven voorleggen op het gebied van kwaliteit en (financiële) garanties.
- Ze werden door Bloomberg New Energy Finance benoemd tot ‘Tier 1 producent’. Een teken dat ze een financieel gezond bedrijf zijn.
- Aleo solar werd al drie jaar op rij verkozen tot ‘Top Brand PV’ door Duitse installateurs.
- Naast de verplichte opbrengstgarantie van 25 jaar geeft aleo solar standaard een productgarantie van 12 jaar. Deze is zelfs te verlengen tot 25 jaar. De norm in de industrie is 10 jaar.
- De zonnepanelen van aleo voldoen naast de standaard eisen ook aan een hele resem extra strenge regels en testen. Consumentenbond Nederland, Fraunhofer’s PVDI (PV Module Durability Initiative), PV Quality Task Force, Qualification Plus Testing van NREL en Photon zijn initiatieven waar het bedrijf vrijwillig aan deelneemt om hun producten steeds te verbeteren. Wil je hier meer over weten? Aleo plaats regelmatig artikels over de kwaliteit van zonnepanelen op hun blog (Engels).
- Ook het ecologisch aspect is beter t.o.v. Chinese zonnepanelen. Volgens onderzoek van de Universiteit Utrecht worden er bijna dubbel zoveel broeikasgassen uitgestoten als de zonnepanelen uit China komen.
Ook prijsdruk bij installateurs
Ook bij de installateurs van zonnepanelen is er een grote prijsdruk. Groepsaankopen zorgen ervoor dat de marktprijs te laag is om rendabel te zijn en te blijven, wat de kwaliteit van de installaties in gevaar brengt. Verschillende sectororganisaties waarschuwen dan ook voor groepsaankopen van technische installaties.
“The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten” – Benjamin Franklin
Bron: Renewableenergyworld